fbpx

Baskılı Koli Bandı İmalatı

Baskılı Koli Bandı İmalatı

Baskılı koli bandı imalatı koli bandı basımında uzmanlaşan özel fabrikalarda gerçekleşir. Koli bandı üreticileri firmanızın logosunu, uyarıcı işaretleri veya dilediğiniz görseli koli bandı üzerine özel yöntemlerle basar. Üzerine baskı işlemi yaptığınız koli bandını farklı zemin renklerinde kullanabilirsiniz. Koli bandı üreticileri son aşamada ise özel yapıştırıcı malzemeyi koli bandına aktarır.

Kaliteli bir baskılı elde etmek istiyorsanız koli bandı için doğrudan üretici firmalarla çalışmak daha doğrudur.

Koli Bandı İmalatı İçin Fark Yaratan Özellikler Nelerdir?

Koli bandı üzerine kusursuz bir baskı yapmak özel teknikler ve deneyim ister. Öncelikle kullanılan ham maddelerin kaliteli olması gerekir. Kalitede sürekliliği sağlayabilmeniz için Nuga Bant gibi güvenilir ve kurumsal tedarikçilerle çalışmalısınız.

Koli Bandı Üzerine Baskı İşlemi

Matbaalar baskısı yapılacak görselin renklerini ayrıştırır. Renk ayrıştırmasını kavramanız için CMYK’yı bilmelisiniz. CMYK dört temel rengi işaret eden bir kısaltma: Cyan (Cam Göbeği), Magenta (Eflatun), Yellow (Sarı), blacK (Siyah). Üreticiler renk ayrıştırması işlemi ile basmak istedikleri görselin her bir noktasında bu dört renkten hangi oranda olduğunu saptar.

Beyaz bir zemin üzerine sarı bir kare basacaksanız örneğin, %100 sarı kullanmalısınız. Ancak, koli bandına Nuga Bant’ın logosunu basmak isterseniz biraz daha karmaşık bir işlem yapmalısınız. Önce logodaki mavi renkli bölgeler için %100 Cam Göbeği, %84 Eflatun, %33 Sarı ve %18’de siyah renk içeren bir karışım kullanmalıyız. Sonrasında ise kırmızı renkli bölgeleri için ise %2 Cam Göbeği, %95 Eflatun ve %94 Sarı kullanmalıyız. Bu oranları saptama işine renk ayrıştırması diyoruz. Artık renkleri ayrıştırdığımıza göre baskıya geçebiliriz.

Baskılı koli bandı üreticileri koli bandı üzerine flekso yöntemi ile baskı yapar. Fleks latince kökenli “reflexus” kelimesinden türemiştir ve esnek anlamına gelir. Flekso baskı yönteminde kalıplar esnektir. Esnek kalıplar flekso yönteminde baskı silindirini çevreler. IPA’lı fleksografik mürekkep, kalıp silindiri ile baskı silindiri arasında kalan koli bandına transfer olur. Sonrasında, üçüncü bir silindir olan anilox merdanesi ise kalıp silindirine boya transferi yapar. Her bir renk için sisteme yeni bir merdane eklemek gerekir.

Koli Bandı Üzerine Yapışkan Transferi

Baskı işlemi tamamlandıktan sonra yapışkan malzeme sıcak döküm yöntemi ile koli bandına transfer edilir. Bu noktada kaliteyi belirleyen temel unsurlardan biri tutkalın homojen olarak dağılmasıdır. Yapışkanın miktarı ürün spefikasyonuna göre üretici baskılı koli bandı üreticisi tarafından ayarlanır.

Koli Bandının Yapışkan Yüzünün Test Edilmesi

Kalite departmanı baskılı koli bandının yapışkanlığını demir bir bilyenin, bandın yapışkan yüzü üzerinde yuvarlayarak test eder. Sonrasında üreticiler, bilyenin bırakıldığı eğim ve bilyenin bant üzerinde kat ettiği mesafeyi baz alır. Koli bantlarında kullanılan hotmelt tutkal bant üzerinde homojen olarak dağıtılır. Bu işlemden sonra koli bantları yapışkan özelliğini kazanır.

Baskılı Koli Bandı İmalatı
Baskılı Koli Bandı İmalatı

Baskılı Koli Bandı Boyutları

Üreticiler; 40 m ile 1.200 m arasında istenilen uzunlukta sarım yapar. Ancak sarım uzunluğunu belirlerken rulo uzunluğu belirlerken koli bandının enini de dikkate almalısınız. Son olarak koli bandının eni 18 mm ile 400 mm arasında herhangi bir değer olarak belirleyebilirsiniz.

Baskılı Koli Bandı Sarımı

Üreticiler; baskı ve yapışkan transferi işlemlerinden koli bandını sarım işlemine başlar. Sonrasında sarım departmanı, müşterilerin siparişleri doğrultusunda üretilen koli bantları özel sarma makinalarında sarar. Son olarak sevkiyat departmanı kendisine koliler içinde teslim edilen koli bantlarını sevk eder.

 

Verified by MonsterInsights