fbpx

Bant Nasıl Yapılır? Bant Yapılırken Hangi Malzemeler Kullanılır?

Bant, günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir kırtasiye ve ofis malzemesidir. Duvar, kâğıt, plastik ya da cam gibi birbirinden farklı yüzeylere bir şeyler yapıştırmak amacıyla tercih edilir. Kırılan ürünleri onarmak, yırtılan nesneyi birleştirmek veya paketlemek gibi birçok görevi mevcuttur. Bant, çeşitli üretim aşamalarından geçerek imal edilip kullanıma hazır hale getirilir.

Bant İmalatı Nasıl Gerçekleştirilir?

Lastik film ruloların sarsıcı olarak adlandırılan makinelere girmesi ile başlayan bant imalat süreci, personelin birleştirici ürünü her rulonun sonuna yerleştirmesiyle devam eder. Bu durum, ruloların birbirine bağlanmasını ve üretim hattının durmaksızın çalışması anlamına gelir.

Otomatik ayarlayıcı, filmi sıkı bir şekilde çekerek ve özel bir çözelti uygulaması yaparak yırtılma gibi sorunların önüne geçer. Film açılırken birbirine yapışmayacağı için kolay bir şekilde hazırlanır. İmalat sürecinde bant içerisine antioksidan eklenip yavaşça renk değiştirmesi beklenir. Yapışkan bir madde ruloya sürtülerek işlem tamamlanır.  

Bant Üretiminde Göz Önünde Bulundurulan Kriterler Nelerdir?

Temiz bir ortamda üretilmesi gereken bant, farklı endüstriyel uygulamalarda tercih edilir. Malzemeleri bir arada tutmak, korumak ya da işlemek amacıyla kullanılır. Dayanıklı, uzun ömürlü ve yüksek performanslı özelliklere sahiptir. Bant üretiminde dikkate alınması gereken unsurlar;

  • PVC, PU, kauçuk, silikon veya diğer sentetik malzemeler kullanılır.
  • Çeşitli yapışkan kaplamalar ile kaplanarak yüzeyin sağlam bağlantı kurması sağlanır.
  • Genişlik ve kalınlık seçenekleri bulunup ihtiyaca uygun olarak tasarlanır.
  • Yüksek sıcaklık, kimyasal madde, su, UV ışınları ve aşınma gibi faktörlere dayanıklılık göstermesi gerekir.
  • Özel endüstriyel uygulamalar için tasarlanan ürünler kullanılabilir.

Üretim mühendislik, malzeme bilimi ve teknoloji alanında uzman kişiler tarafından gerçekleştirilir. Müşterilerin ihtiyaçlarına uygun şekilde hazırlanıp kalite kontrol süreçlerinden geçirilirler.

Koli Bantlarının Kimyasal Yapısı Nasıldır?

Yapışkan ve çok yönlü bir yapıştırıcı olan bant çeşitleri, yüzeyleri sabit tutmak amacıyla kullanılır. Genellikle, kauçuk bazlı yapışkan tabakasına sahip olan bu ürün grubu, üç katman bir araya getirilerek üretilir. Yapıştırma ve paketleme gibi işlemlerde kullanılarak yüzeylerin gücünü artırır.

Diğer yapıştırma ürünlerinden daha dayanıklı bir yapıya sahiptir. İlk ve orta katmanda, doğal kauçuktan yapılan yapışkan maddeler yer alır. En dış katmanda ise, polietilen hammaddesi ile üretilen film bulunur. Sonrasında, geleneksel laminasyon işlemi uygulanarak katmanlar bir araya getirilir.

Bant Çeşitleri Nelerdir?

Bant türleri, üretim malzemesine ve kullanım amaçlarına göre geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Farklı kalınlık, genişlik ve uzunluklarda üretilir. Bant alternatifleri arasında;

  • Mühürleme, kapatma ve paketleme gibi işlemlerde tercih edilen koli,
  • Reklam ve marka tanıtımı amacıyla kullanılan baskılı,
  • Farklı renklerde üretilerek sınıflandırma ve organizasyonlarda yer alan renkli,
  • Elektrik yalıtım işlemlerinin başrol oyuncusu olan siyah renkli izole,
  • İz bırakmayan ve boyama işlemlerinde kullanılan maskeleme,
  • İki yüzeyi birleştirmek amacıyla tercih edilen çift taraflı ürün yer alır.

Bantların Kullanım Alanları ve Sunduğu Avantajlar Nelerdir?

Günlük yaşamdan endüstriyel işlemlere kadar pek çok alanda kullanılır. Bant çeşitlerinin yaygın kullanım alanları ve sunduğu avantajlar şöyle;

  • Şirket logosu ve marka ismi yazılarak paketleme ve lojistik,
  • Kişiselleştirilmiş paketleme, zengin müşteri deneyimi ve marka bağlılığı amacıyla perakende ve e-ticaret,
  • Üretim alanlarında işaretleme ve organizasyon amacıyla üretim,
  • Tıbbi malzeme ve ilaçların kolay tanınmasını sağladığı sağlık,
  • Ofis ve eğitim malzemelerinin düzenlenmesine yardımcı olduğu eğitim ve kurumsal sektör.

Şeffaf ya da baskılı fark etmeksizin kullanılan bu ürün grubu, marka görünürlüğünü artırır. Marka kimliklerinin yurt içi ve dışında tanıtılmasına destek olur. Aynı zamanda güvenlik sağlama, organizasyon ve tanıtım gibi pek çok amaca hizmet eder.

Bant hakkında, daha geniş bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Nugabant ürünlerini hemen şimdi buradan sipariş verebilirsiniz.