fbpx

Koli Bandı Kullanımında İpuçları ve Püf Noktaları

Koli bandı, ambalajlama ve taşıma işlerinde olmazsa olmazlarından biridir. Birçok sektörde koli bantlarına mutlaka ihtiyaç duyulur. Çok geniş bir kullanım alanı bulunan koli bantları, elle kopma özelliğine sahip olduğu gibi makine kullanımıyla da koparılabilir. Birçok yüzeyde kullanıma uygun çeşitlere sahip olan koli bandının geniş aralığa sahip bir bant uygulama sıcaklığı bulunur. Standart koli bandı çeşitleri, genellikle 0 ila 60 – 65 ısı derecesi arasında en iyi bir performansı gösterir.

Koli bandı ile paketleme işlemleri sırasında dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunur. Koli bandının kullanımı son derece kolay olsa da, bandın çeşidine göre verimli bir kullanım sonucuna ulaşmak için bazı durumları göz önünde bulundurmakta yarar vardır. Bant kullanımında güvenlik önlemleri alınması oldukça önemlidir. Özellikle bant sarma teknikleri kullanılırken, makine kullanımına dikkat edilmesi gerekir. İnsan gücü ile çalışan ve basit bir çalışma prensibine sahip olan manuel bant sarma makineleri sayesinde kısa sürede çok sayıda koli bantlanabilir. Manuel makinelerde bandın sertlik ayarı operatör tarafından yapılır.

Otomatik makine ile sarma işlemlerinde ise sertlik ayarı da otomatik şekilde yapılır. Bant kesme ve temizleme işlemlerinde de oldukça pratik bir kullanım sunan koli bandı kesme makinelerinin ergonomik tasarımları, paslanmaz yapıda keskin bıçakları sayesinde oldukça hızlı, zahmetsiz ve etkili şekilde kolilerinizi yapıştırmanıza yardımcı olur.

Koli bandı kullanımında bir diğer önemli husus ise koli bandıyla yapıştırılacak kolilerin ağırlık durumudur. Ağır eşyaları yerleştirdiğiniz karton kolileri bantlayacaksanız, solvent bazlı koli bandı çeşitlerini kullanmanızda yarar vardır. Solvent içeren koli bantlarının el ile koparılması da son derece kolaydır. Koli bandı özellikleri, karton üzerine paketleme yapıldığında fazla basınç gerektirmeden kolayca yapışma imkanı sunar. Yüksek yapıştırma kapasitesine sahip olduğu için bantlı kolilerin taşınmasını da oldukça kolay hale getirir.

Çeşitli ebat ve genişliklerde üretilen koli bandı ile paketleme yaparken ambalaj ürününü kartonlar bir araya gelecek şekilde bantlamanız gerekir. Böylece yüzeyi kaplamada en iyi sonucu sunan bantlı kolilerin depolanması oldukça güvenli hale gelir.

Koli Bandı Sarma Teknikleri Nelerdir?

Koli bantları farklı özellikleri ile kullanıldıkları yüzeylerde en iyi sonuçları almada yardımcı olur. Cam, ahşap ve metal gibi yüzeylerin sabitlenmesinde kullanılan ambalajlama bandı, yüksek çekme ve kenar yırtılması mukavemetine sahip ürünlerdir. Takviyeli Ambalaj Filament Bandı gibi bant çeşitleri, düz sarma, çapraz sarma, üst üste sarma gibi çeşitli özelliklere sahiptir. Enine+Boyuna (Çapraz/cross) lif yapılı olarak da üretilen koli bandı çeşitleri, koli boyutuna göre sarma imkanı sunar. Çeşitli sarma teknikleri kullanılan koli bantları, orta ve ağır hacimli kolilerin kapatılmasında kullanıldığı gibi ağır metal demetlerinin birleştirilmesinde de sıklıkla tercih edilen ürünlerdir.

Bant Uygulama Sıcaklığı Nedir?

Sıcak yüzeyler koli bandı çeşitleri için ciddi sorunlar yaratabilecek yapıştırma alanlarıdır. Standart bantlarda ideal sıcaklık aralıkları 0 ilâ 60 – 65 derece arasında değişir. Ancak ısı dereceleri sıfırın altına düştüğünde ya da 65 derecenin üstüne çıkan sıcak havalarda uygulamalar, bantların kimyasal yapısında bozulmalar ortaya çıkmasına neden olabilir. Bantlarda bozulma, bandın güçlü ve statik yapısının yumuşaması şeklinde kendini gösterir. Koli bandı bu durum karşısında, esneme yapar ve katı formunu tamamen kaybeder. Bandın yapışkanı da aynı şekilde yapıştırma görevini yerine getirememeye başlar.

Soğuk Havalarda Uygulamalar

Soğuk havalar koli bandı çeşitleri için son derece zorlu olan bir diğer sıcaklık derecesidir. Koli bantları, 65 derecenin üstünde yapışkanlık özelliğini kaybeder. Soğuma da bantlarda, benzeri şekilde başka türden fiziksel değişimler yaşanmasına neden olur. Soğuk yüzeyler koli bandındaki yapışkanın donmasına sebep olur. Donma, solvent bazlı yapışkanın elastikliğini kaybetmesine neden olacağı için bandın tam olarak görevini yerine getirememesine neden olur. Ayrıca, solvent bant sağlam olmasına karşın esnek bir bant olarak tanımlanabilir. Ancak, soğuk ile karşılaştığında bandın yüzeyi de elastikliğini kaybedebilir. Koli bandı, soğuk havada donup sertleşebilir.

  • Soğuk yüzeylerde koli bandı kullanımında, standart bantların 0 ila 65 derece arasında en yüksek performansı göstereceğini unutmamalısınız.
  • Çok soğuk yüzeylerde koli bandı kullanacaksanız, daha dayanıklı bant çeşitleri içinden seçim yapmanızda yarar vardır.

UV Işığına Maruz Kalan Yüzey Uygulamaları

Koli bandı, UV ışınlarına maruz kalan yüzeylerde de kullanılabilir. Buna karşın, çok uzun süreli bir kullanımda UV Işınları, bandın kimyasal yapısında bozulmalara sebebiyet verebilir. Kızılötesi ışınlar sadece bantların kimyasal yapısını değil, içeriğinde bozulmaya müsait kimyasal maddeler bulunan her çeşit ürün için zararlı olabilir.

Koli bandı, polietilen kimyasal malzemelerden ve de reçineden üretilir. UV Işınları, geniş bant yüzeyine temas ettiği zaman, bandın içinde yer alan kimyasallarda bozulmalar gerçekleşir. Bu durumda, bandın yapışma gücü kaybolabilir. Bu sorunu çözmek için özellikle dış mekanlarda daha dayanıklı plastik ve suya dayanıklı bantlar kullanabilirsiniz. Bunun dışında;

  • Geniş bir kullanım alanına sahip olan bantları tamir ve tadilat işlerinde de kullanabilirsiniz. Eğer bantları klima tamirinde kullanıyorsanız, ışık almayan yüzeyde kullanmaya dikkat edebilirsiniz.
  • Tadilat ve kolileme işlerinde koli bandı kullanacaksanız, UV dayanımlı bant çeşitlerini tercih etmenizi tavsiye ederiz.

Genellikle şeffaf ve kahverengi renkli koli bantları çok daha fazla kullanılır. Beyaz veya şeffaf bantlar ışığı daha az çekeceği için diğer bantlara nazaran daha uzun ömürlü olabilir. Her yüzeyde ve kullanım ortamında UV ışınlarına dayanıklı olan koli bandı çeşitlerinin kullanımı daha iyi sonuçlar alınmasını sağlar.

Koli Bandı Kesme ve Temizleme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Koli bandı çeşitleri, pek çok yüzeyde iyi sonuçlar veren ve iz bırakmadan çıkarılabilen seçeneklere sahiptir. Koli bandı özellikle kargo kolileri, ürün kolileri ve saklama kolilerinin kapatılması için kullanılır. Evlerde, iş yerinde ve birçok farklı alanda sıklıkla koli bandı kullanılır. Koli bantları ile yüksek yapışma elde edildiği için tamir, ambalajlama gibi pek çok iş kolaylıkla yapılabilir. Elle kolay koparılabilme özelliğine sahip olan koli bantları, keskin bıçak kullanımı ya da makasla da kesilebilir.

Koli bandı bazı yüzeylerde kullanıldığında yapışkan izi oluşabilir. Farklı yöntemler ile bant artıklarının temizlenmesi mümkündür. Siz de koli bandı lekesi ile karşı karşıya kaldığınızda, yapışkan kalıntılarının giderilmesi için çeşitli yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Koli bandı kalıntılarını temizlemek için sıcak su yeterli olabilir. Sıcak su, yüzeyde yer alan yapışkanın yapışma gücünü azaltmaya yardımcı olur. Bu sayede yapışkanı yüzeyden kolayca arındırabilirsiniz.

Bir diğer etkili yöntem ise bant yapışkan izini çıkaran özel ilaç kullanımıdır. Bu ilaçlar ile kısa sürede net sonuçlar alabilirsiniz. Koli bandı lekesini temizlemek için zaman kaybetmeden uygulama yapmanızda yarar vardır. Koli bandının izini çıkarmak için asla yüzeye kazıyarak zarar vermeyin. Bu uygulama hatalı olur ve size doğru sonucu vermez.

Koli Bandı ile Kapatılan Kolilerin Depolanması Nasıl Yapılır?

Yapışkanlı bantlar kullanım alanlarına göre çeşitli özellikler taşır. Orta ve ağır yükleri paketlemede kullanılan koli bandı, güçlü yapışma özelliği ile paketleri güvenle taşımada ve saklamada kolaylık sağlar. Bantlanan kolilerin içindeki ürünlerin korumasının devam etmesi için uygun koşullarda depolanması gerekir. Bu koşullar ise şu şekildedir.

  • Koli bandı yüzeye temas ettikten sonra üzerine yeterince basınç uyguladığınız zaman kolay açılması mümkün değildir.
  • Koli bandının temas edeceği yüzey kir, toz, yağ ve benzeri maddelerden uzak tutulmalıdır.
  • Çift taraflı koli bantların raf ömrü 12 ila 18 ay, tek taraflı koli bantların raf ömrü ise 8 ila 12 ay olduğu için depolama sırasında da koruma özelliğini sürdürür.
  • Koli bantları ile paketlenen koliler, nemsiz ortamda, ısı ve güneş ışığından koruma sağlanacak şekilde, doğrudan güneş ışığı almayan ortamlarda muhafaza edilmelidir.
  • Bantların özelliklerinde belirtilmediyse cilalı ve boyalı yüzeylere temas etmesine izin verilmemelidir. Bu durum bantta boya kaybı veya renk solması gibi durumların yaşanmasına sebep olabilir.
  • Yüzeye göre bant seçimi yapılması önemlidir. Koli bandı ile materyalin arasındaki mesafeye de dikkat edilmesi gerekir. Yüzeyler arasındaki mesafeye göre mümkün olduğunca en ince bandın kullanımı tavsiye edilir.
  • Uygun sıcaklık ve nem koşullarının sağlanması gerekir.
  • Düzgün istiflenme yapıldığında da, bantlı koliler uzun süre korunabilir.

Koli Bandı ile Sarılan Koliler Nasıl Taşınır?

Koli ve koli bandı gibi paketleme malzemeleri eşyalarınızı nakliye sırasında çarpma, darbe ve çizilmelere karşı korur. Dolayısı ile yırtılmak üzere olan ve taşıma boyunca eşyalarınızı koruyamayacak kolilerin kullanmaması önerilir. Koli bandı ile sarılan koliler taşınma sırasında bir zarar görmemesi için bazı noktalara dikkat etmek gerekir.

  • Dikkatli taşıma; taşıma esnasında kolilerin zarar görmeyecek şekilde özenle taşınması gerekir. Orta ya da ağır kolilerin taşınmasında uygun kalınlık ve ebat kullanımı, taşıma işlemlerini daha güvenli hale getirir.
  • Darbelere karşı koruma; bantlı kolilerin taşınması esnasında darbe almaması sağlanmalıdır. Darbe alan koliler yırtılabilir ve içindeki ürünler zarar görebilir. Bu hasarların önüne geçmek için dikkatli taşıma önemlidir.
  • Forklift ve araç yüklemesi; ağır yükler forklifler aracılığı ile taşınır. Forkliftle taşıma ve araç yüklemesi sırasında, eşyaların yüklerin ağırlığına uygun bantlar ile sarılması önemlidir.

Koli Bandı Kullanımında Güvenlik Önlemleri Nelerdir?

Koli bandı, malzemelerin, kutuların ya da paketlerin kapatılmasında, tutturulmasında ya da güvenli bir şekilde taşınmasında kullanılır. Bu bantlar, plastik, akrilik, kağıt gibi malzemelerden üretilir. Yapısı gereği esnek ve dayanıklı olan koli bantları, kullanım amaçlarına göre farklılık gösterir. Kargo ya da nakliye için kullanılan bantlar, ürünlerin güvenli bir şekilde taşınmasını sağlayacak şekilde daha sert ve dayanıklı ürünlerdir. Ofis veya evde günlük işler için kullanılan bantlar, daha yumuşak ve esnek yapıda olabilir. Çeşitli özelliklere sahip olan koli bandı kullanımında da bazı güvenlik hususlarına dikkat edilmesi gerekir. Bunlar;

  • Bantları keskin kenarlardan sakınma,
  • Uygun kişisel koruyucu ekipman kullanımı ile bant kesme ve temizlik işlemlerinin yapılması,
  • Çalışma alanının düzeni ve temizliğine dikkat edilmesi gibi önemli noktalardır.

Koli bandının doğru kullanılması, ürünlerin güvenliğini sağlamak ve ambalaj işlemlerini hızlandırmak için oldukça önemlidir. Koli bandı kullanımında doğru adımların takip edilmesi, güvenli ve uzun süreli bir kullanım elde edilmesine yardımcı olur.

Uygulama Yüzeyi Temiz tutun

Uygulama yüzeyini temizleyip kuruladıktan sonra koli bandını uygulayın. Temiz bir yüzeye, bant daha iyi yapışır.

Bandı Kesme ve Uygulama

Koli bandını elle, makine ya da bıçakla istediğiniz uzunlukta kesin. Daha sonra bandı kutunun üst kısmına ya da birleştirilmesi gereken yüzeye dikkatlice yerleştirin.

Banda Basınç Uygulayın

Koli bandı üzerine hafif basınç uyguladığınızda, yapışma sürecini hızlandırabilirsiniz. Böylece bant daha sağlam bir şekilde yüzeye tutunabilir.

Makine Kullanın

Büyük hacimli paketleme yapıyorsanız, süreci hızlandırmak ve iş verimliliğini artırmak için otomatik bantlama makinesi gibi ekipmanlardan yararlanabilirsiniz.

Koli Bandı hakkında daha geniş bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Nugabant ürünlerini hemen şimdi buradan sipariş verebilirsiniz.

Verified by MonsterInsights